Az oldal teljes tartalmát csak regisztrált és elfogadott karakterlappal rendelkező felhasználók tekinthetik meg!
 
HomeHome  CalendarCalendar  Gy.I.K.Gy.I.K.  KeresésKeresés  RegisztrációRegisztráció  BelépésBelépés  
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
Automatikus bejelentkezés: 
:: Elfelejtettem a jelszavam!
KARAKTERES HÍREK
2017/2018-as tanév II. félév
Üzenődoboz
USERES JÓSÁGOK
STATISZTIKA
ÖSSZESEN
81 fő - 46 férfi / 35 nő
VIZUÁLIS KOMM.
11 fő - 6 férfi / 5 nő
KLASSZIKUS KOMM.
12 fő - 7 férfi / 5 nő
MŰSORGYÁRTÁS
9 fő - 4 férfi / 5 nő
MARKETING KOMM.
7 fő - 2 férfi / 5 nő
FILMMŰVÉSZET
13 fő - 8 férfi / 5 nő
OKTATÓ
5 fő - 3 férfi / 2 nő
VÁROSLAKÓ
24 fő - 16 férfi / 8 nő
Latest topics
» New Possibility
Today at 14:19 by Vincent Sparks

» Befejeztük! - archiváltató
Szomb. Ápr. 07 2018, 08:20 by Vincent Sparks

» Szalmaszál - Reeve-Eric
Pént. Ápr. 06 2018, 13:20 by Reeven Callagher

» Rosemary Marshall-Gray
Szomb. Márc. 17 2018, 21:56 by Rosemary Marshall-Gray

» Familiar stranger
Hétf. Márc. 05 2018, 07:10 by Judith Moody

» Átalakítás
Vas. Márc. 04 2018, 18:32 by Isabella Williams

» Hurtful love - Reeven*Felix
Vas. Márc. 04 2018, 00:13 by Felix Kaleolani

» Claire és Kouji
Szer. Jan. 03 2018, 10:50 by Claire P. Collins

» The hurt, the blame - SammyEric
Szer. Dec. 27 2017, 22:59 by Eric A. Blake

» Christopher & Kouji - it's your bad luck that you crossed my way
Szer. Dec. 27 2017, 02:32 by Christopher Matthew Hart

Top posting users this month
Vincent Sparks
 
Judith Moody
 
Sebastian McBridge
 
Isabella Williams
 
Design: Izzie & Bree

A jobb megjelenítés érdekében használj Google Chrome böngészőt!

Share | 
 

 Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon

Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Go down 
Ugrás a következő oldalra : 1, 2  Next
SzerzőÜzenet
Hyun Zin Woo
avatarVároslakó
Életkor : 28
Hozzászólások száma : 2334

TémanyitásTárgy: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Vas. Május 03 2015, 20:04

A félév elején a tanulmányi osztály már megint azzal zaklatott, hogy nincs elég kreditem és hogy nem fogom megkapni a diplomám, amíg nem szerzek még legalább 5-öt. Persze öt kredites tárgy nem volt, így kénytelen voltam felvenni többet is... Őszintén szólva nem figyeltem, hogy mik azok, és azt sem, hogy mi a követelmény. Így lehet az is, hogy nem rég szembesültem vele, filozófiából vizsgáznom kell. Voltam egy pár órán, de nem annyin, amennyin kellett volna ebben biztos vagyok. A rendszerben fent levő időpontokból persze egy sem volt jó. Vagy dolgozom, vagy Noah Joon-t viszem orvoshoz. Semmi komoly csak ellenőrzés meg ilyesmik. Szóval nagy dilemma volt, de mégsem hagyhatom egy ilyen hülyeségen elúszni a diplomámat. Írtam hát a tanárnak egy emailt, hogy nem lehetne-e valamikor máskor vizsgázni? Vagy beadandóval letudni, bármi.
Hosszas levelezgetés után, meglepetésemre egy igen furcsa, de számomra annál kellemesebb megoldást találtunk: eljön hozzánk és itthon vizsgáztat le. Így nem kell baby sittert találnom se attól tartanom, hogy a nyomi csoporttársak összetaperolják, és hülyeségekkel gagyogják tele a fiam fejét.
Tehát idejön. Megírtam a címet megbeszéltünk egy kellemes reggel 10-es időpontot, aztán majd kiderül. A helyzet az, hogy beleolvastam a témákba és arra jutottam, hogy ez a tárgy nem nekem való. Az egész olyan vélemény nyilvánításnak tűnik inkább mint komoly tudománynak. Na de lényegtelen. Adjon egy elégségest és részemről rendben vagyunk.
Izzienek korán el kellett mennie, neki is intéznie kell az egyetemen a dolgait, na meg most már kezd a munkába is visszarázódni. Még szerencse, hogy elég elnézőek voltak velünk, így egyikünk mindig itthon tud lenni Noah Joonnal, amíg a másik dolgozik. Én négy napot. Izzie egyet. Persze telefonon elérhető, de jelenleg nincs egy nagyobb projektje se. Tehát ő elment, mi fiúk meg egyedül maradtunk.
Mivel vizsgázom, gondoltam megadom módját a dolgoknak és felvettem egy fehér inget. Most, hogy 5 perc múlva itt a tanár, Noah Joonnak hála, kereshetek egy másikat... Bár fogalmam sincs, hogyan tudott mindent összebüfizni, csak a kifejezetten a büfikének szánt anyagot nem... De hát ez van. Tiszta ruhát adtam rá is, megmosdattam, és most próbálok valami normálisat magamra venni. Végül egy kék ingbe bújok bele, pont mikor megszólal a csengő.
- Egy pillanat! - kiáltom, és elkezdem begombolni az ingem. Nagyjából sikerül is, úgyhogy felkapom a fiamat és az ajtóhoz sietek, hogy kinyissam. - Öhm... Jó napot! - nyújtom előre a kezem, egy kézfogásra, aztán félreállok az útból és beljebb invitálom a férfit. - Köszönöm, hogy idefáradt miattam.
Mondom, elég magabiztosan, pedig valójában zavarban vagyok. Rendet raktam reggel, ki is takarítottam. A büfinek sincs semmi nyoma, csak a szennyes kosárban. De hát oda nem fog benézni a tanár úr. Remélem belebújik a kikészített papucsba, aztán bevezetem a nappaliba.
- Kér valamit inni? - érdeklődöm, mert hát így illik, meg a vizsgáztatóknak mindig van kávéjuk-teájuk, ki mit preferál. Nekem mondjuk kéne egy kávé.

_________________

Vissza az elejére Go down
http://frances.hungarianforum.com
Christian Archer
avatarOktató
Foglalkozás : filozófia tanár
Hozzászólások száma : 93

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Vas. Május 03 2015, 20:26

Nem tudom, ez mennyire szabályos vagy sem, de nem is érdekel. Két kölök gyereket vállalt, mindketten tanulnak is dolgoznak is, ergo sokkal elfoglaltabbak, mint én, és persze ott van a baba, akinek az igényei mindennél előbbre valók. Zinről már úgyis hallottam pár félmondatot, és tudom, hogy nem mindennapi figura, nem mindennapi háttérrel. A címet könnyedén megtalálom, leszállok a bicajról, amit közben már megszereltettem. Én biza nem öltöztem ki ehhez az alkalomhoz, lévén ebben a melegben öltönyben bringázni eléggé érdekes eredményekre vezetett volna, szóval egy elegánsabb póló van rajtam, meg egy farmer.
Mindjárt az ajtóban Zin és a gyerek fogad. Nem fogom elárulni neki, hogy a kölök már egy jegyet emelt az eredményén, mert még közli velem, hogy neki jó a kettes is, és kirak az ajtón, aztán tekerhetek vissza.
- Jó napot, Mr., Woo! Nem tesz semmit, ez így volt praktikus.
Beljebb kerülök, és konstatálom, hogy itt jóval nagyobb rend van, mint nálam otthon, pedig biztos jobban elfoglaltak is.
- Egy pohár vizet, ha kaphatnék.
Eléggé kimelegedtem mire eljutottam ide. Tudom, hogy a tea ilyen esetben célszerűbb, de a múltkori fiaskó óta csak otthon iszom. Főleg most, hogy egy bébi is van a közelben ilyen veszélyes anyagokat, mint forró víz, nem szabad a kezembe adni. Igaz, eddig még soha nem sérült meg más az ilyen balesetekben, de nem is most kellene elkezdeni. Ha hideg vízzel leöntöm, azt feltehetőleg túléli.
Vissza az elejére Go down
Hyun Zin Woo
avatarVároslakó
Életkor : 28
Hozzászólások száma : 2334

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Vas. Május 03 2015, 20:53

Így volt praktikus. A szakdogám témavezetője, miért nem tudta tavaly ezt mondani, amikor egy hetet késtem a leadással? Pedig az, akkor, tényleg úgy volt praktikus. Mindegy ezzel nem most fogok foglalkozni. Belebújik szerencsére a papucskába, aztán mehetünk is be. Intek neki, aztán, hogy a kanapén vagy a fotelben foglal helyet az nekem mindegy. Udvariaskodom, kérdezem, hogy mit kell kérni. Noah Joon, meg persze kapkodja a fejét, hogy ki az idegen bácsi, és apa már megint miért beszél máshogy? Vagy csak szimplán jól esik neki, én rám a szívbaj jön, hogy kitöri a nyakát, mert így nem is tudom rendesen fogni. Leteszem hát a konyhapulton levő hordozóba.
- Hideget, vagy szoba hőmérsékletűt? Szénsavast vagy mentest? - érdeklődöm még a vizet illetően, közben kiveszek egy tiszta poharat, majd a megfelelőt töltöm bele. Magamnak töltök kávét, bár ez a reggeli már tuti hideg, de nem akarom az időt húzni. Felkapom a csészém és a vizet is, majd a dohányzó asztalra teszem a csészémet, előveszek egy pohár alátétet, Chris elé teszem s arra a vizes poharat.
- Parancsoljon! - s már fordulok is, hogy Noah Joont is magam mellett tudjam. A hordozóval együtt telepszem le a még szabadon levő ülőalkalmatosságok egyikére. Közben még elmondom Noah Joon-nak, természetesen koreaiul, hogy vizsgázom és fontos, úgyhogy legyen jó fiú és maradjon csendben. Megértően pislog párat és a kisujjam kezdi szorongatni. Beletörődve a ténybe, hogy az ujjam egy darabig nem az enyém, fordulok a tanár úr felé, és kérdőn pislogok rá.
- És most? Húzok tételt vagy hogy lesz? - teszem fel hangosan is a kérdést. Fogalmam sincs, mi a teendő. Sosem voltam hasonló helyzetben, és még mindig fogalma sincs, hogy igazából hogyan fogok levizsgázni.

_________________

Vissza az elejére Go down
http://frances.hungarianforum.com
Christian Archer
avatarOktató
Foglalkozás : filozófia tanár
Hozzászólások száma : 93

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Vas. Május 03 2015, 21:08

Papucsban ballagok be a szobába, és ülök le. Nyilván egy kisbaba mellett fokozott tisztasági intézkedések szükségesek, úgyhogy ez teljesen rendben van így. Szobahőmérsékletű buborékmentes vizet kérek. Így nem forrázom le a tüdőmet, és nem is fogok vizsgáztatás közben böfögni. Ezt a privilégiumot meghagyom a legifjabbnak. Zin roppant udvarias, de hát ki ne lenne az egy ilyen helyzetben.
- Nem, nem akarok most a bebiflázandó ismeretanyagból kérdezgetni, mert sejtem, hogy nem ezzel töltötte az elmúlt heteket, és meg is értem. Amúgy meg végzős, és az az érzésem a filozófia amúgy is egy tölteléktantárgy volt. Szóval inkább azt terveztem, hogy elbeszélgetünk erről-arról.
A kis kölök aranyos, észleli, hogy valami szokatlan történik, és teljes energiáját a helyzet feltérképezése és megismerése köti le. Mondhatnám úgy is, hogy filozofál, hiszen a filozófia maga az ismeretelmélet, a világ működésének megértése.
- Először meséljen nekem egy kicsit arról, mi is volt a diplomatémája, és mért pont azt választotta!
Nem, azért ez nem lesz ennyire könnyű, de először kicsit bemelegítünk, találunk egy-két fogódzót (ebben a bébi előttünk jár), és aztán bemerészkedünk a komolyabb terepekre.
Vissza az elejére Go down
Hyun Zin Woo
avatarVároslakó
Életkor : 28
Hozzászólások száma : 2334

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Vas. Május 03 2015, 21:56

Noah a kezét rázza, tetszik neki a másik férfi hang. Közben meg majd kitöri az ujjam, de ezt már egészen megszoktam, így teljes nyugalommal kortyolok bele a kávémba, amit biztosan tartok a másik kezemmel. Nem lenne jó, ha most még leönteném magam, még akkor sem, ha hideg az említett ital.
Röviden bólintok a tanárnak. Egész jól látja a helyzetet. Ami engem illet, semmit nem csináltam. De azért próbálnám mutatni a mintadiák formát. Elvégre az voltam. Lennék még most is, ha az élet úgy alakul, ahogy én terveztem. De mint tudjuk, semmi sem alakult úgy. Nem bánom. Már nem. A pöttöm a babahordozóban, minden rosszasága ellenére is olyan valaki lett, akihez ragaszkodom. Mostanság az a fura, hogy volt idő, amikor nem volt.
Chris pedig ismét meglep, hogy elbeszélgetünk. Elbeszélgetünk. Próbálom feldolgozni a szót. Vizsgáztasson, ne beszélgessen. Nem érek rá egész nap... Nem mintha megmondanám neki. Tiszteletlen lenne, nekem meg kell a kettes.
- Melyikről? - kérdezek vissza, miközben leteszem a csészémet. Aztán rájövök, hogy ahogy nekem a filozófia tölteléktárgy, úgy ő nyilván nem tudja, hogy két szakot csináltam egyszerre. - Online újságírásból azt vizsgáltam, hogyan hat az online újságírás a hagyományos újságírásra, azon belül konkrétan a technika világát. Grafikából meg 3D-s grafikák megjelenése a filmiparban volt a témám.
Megvonom a vállam. Nem tudom pontosan mit akar ebből kihozni. De legalább ez egy olyan kérdés volt, amire nem volt megerőltető válaszolni. Tudom, hogy miről írtam. Még tudom. Ha lediplomáztam, akkor majd igyekszem elfelejteni. Addig viszont muszáj tudni.
- Áh-áh-áh! - fordulok hirtelen a fiamhoz, aki most próbálja meg ismét kitörni az ujjam és ezúttal közel is jár hozzá. Nehezen ugyan de lefejtem a kezét magamról. Teszek egy dorgáló mozdulatot, nem mintha értené, aztán mivel görbül a szája lefelé, beteszem a cumit a szájába. Meglepi a dolog, de csöndben marad. Én meg elmosolyodom, hogy milyen jó fiam van, majd a tanár felé fordulok. Remélem elnézi nekem az ilyen és ehhez hasonló közjátékokat, mert tuti lesz még jó néhány.

_________________

Vissza az elejére Go down
http://frances.hungarianforum.com
Christian Archer
avatarOktató
Foglalkozás : filozófia tanár
Hozzászólások száma : 93

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Hétf. Május 04 2015, 09:05

A válasz, amit hallok megerősít abban, hogy Zin inkább műszaki érdeklődésű, és a filozófiát csak kényszerből vette fel. Nyilván kell egy határ, hogy mennyi kredit az, ami még elfogadható mint minimális szint, de nem hiszem, hogy most a filozófiával kellene fennakasztani egy olyan fiatalembert, aki amúgy két szakot is elvégzett.
- Nos, ehhez csak gratulálni tudok, Mr. Woo! Mindjárt két szak is. És most itt van az apaság is. Nem aprózza el.
Mi tagadás én nem tartok itt. Egy diploma, és még tartós barátnő sem látszik a kanyarban. Éppen csak megpróbálok megállni a magam lábán. Mit tudok én tanítani neki? Mit kérhetek számon?
- A filozófia az emberi lét megismeréséről szól. Van a szobában valaki, aki mindkettőnknél sokkal intenzívebben foglalkozik ezzel a kérdéskörrel, - pillantok le a babára. - és minden nap jelesre vizsgázik belőle, és ez még így lesz hosszú évekig. Ha megfigyeli a gyermekét ebben az időszakban, ahogy fejlődik, okosodik, ráismer dolgokra, és lassan megérti a világot, többet fog tanulni, mint amit én akár négy-öt szemeszter alatt a fejébe gyömöszölhetnék.
A zsebembe nyúlok, és előhúzok egy papírt, amit ma reggel nyomtattam ki. Kicsire össze van hajtogatva, így ahhoz, hogy a tartalmához jussak, előbb ki kell bontanom. Aztán egy pár pillanatig csak nézem, végül felolvasom.
- Tegyétek növendéketeket figyelmessé a természet jelenségei iránt, s akkor csakhamar kíváncsivá fogjátok tenni! Mialatt azonban tápláljátok kíváncsiságát, soha ne siessetek kielégíteni! Adjátok keze ügyébe a kérdéseket, és hagyjátok, hadd oldja meg ő maga! Ne azért tegyen szert tudásra, mert ti megmondtátok neki, hanem azért, mert magától megértette: ne tanulja a tudományt, hanem találja fel. Ha csak egyszer is tekintéllyel helyettesítitek a gondolatot elméjében, nem fog többé gondolkodni, mások véleményének játékszerévé válik mindörökre.
Hagyok egy kis időt, hogy Zin is megeméssze, amit én már egy ideje rágcsálok magamban. Istenem, hogy engem mennyire nem így neveltek, és mi tagadás, az iskolában sem ezen elvek szerint folyt a tanítás.
- Esetleg felismeri a forrást? Ha nem az sem baj, ez nem a beugró kérdés.
Vissza az elejére Go down
Hyun Zin Woo
avatarVároslakó
Életkor : 28
Hozzászólások száma : 2334

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Hétf. Május 04 2015, 09:48

- Köszönöm - mondom kissé bizonytalanul, mert azért az igazság még mindig az, hogy egyáltalán nem ez volt a terv. Nyilván nem csináltam volna két szakot, ha tudom, hogy jön Noah Joon, de legalább már nincs sok hátra. Izzienek picit nehezebb dolga van. De ő meg ügyes lány meg fogja oldani. A fiamra pillantok, ahogy azt mondja ő mindennap 5-öst kap filozófiából. Noah Joon meg nyilván érzi, hogy róla van szó, mert arra pillant és még gagyog is valamit, jó hangosan én meg felhúzott szemöldökkel nézek rá, mert akárhogy próbálom nem értem. Sem őt, sem azt, hogy miért filozófia az, hogy az ő agya még olyan, mint a szivacs. Persze azt értem, hogy többet tanul meg néhány hónap alatt, mint én jelenleg. De a többi? Na mindegy. Megsimogatom a hasát, mire csendben marad és tovább figyelek a tanáromra. Nézem, ahogy előveszi a lapot és hallgatom, ahogy olvasni kezd. Ismerem. Vicces. De amikor Izzie terhes lett és találomra lekaptam mindenféle könyveket a könyvtári polcokról, akkor egész biztos, hogy ez is közte volt. Még egyet is értettem vele valamelyest, bár nem teljesen.
- A beugró ez után jön? - kérdezem és remélhetőleg nem veszi szemtelenségnek. Igazából csak idő kell, hogy végig gondoljam, ki is írhatta a sorokat, és mi lehetett a mű címe, de nem ugrik be - Francia, de nem emlékszem a nevére... A nevelésről írt... a címe is valami olyan volt... Passz.
Vetek egy pillantást a tanárra, hogy ez mennyire elfogadható. Én a magam részéről azt gondolom megbuktam. Noah Joonnak is odasúgom koreaiul, hogy apuci bizony nagyon ég most, ő meg kiköpi a cumit.
- Te tudod? - nézek rá és kis híján elnevetem magam, mert pont úgy néz, mintha ezt akarná mondani, hogy bizony ő tudja. De ráhagyom és a tanárra figyelek. Mi jöhet még?

_________________

Vissza az elejére Go down
http://frances.hungarianforum.com
Christian Archer
avatarOktató
Foglalkozás : filozófia tanár
Hozzászólások száma : 93

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Hétf. Május 04 2015, 10:12

Szóval olvasta, vagy legalábbis volt a kezében, ha végig nem is olvasta.
- Semmi baj, Mr. Woo, a lexikonok, meg a számítógép azért van, hogy megjegyezze az ilyesmit helyettünk. Nekem elég, hogy már találkozott vele. Ami aggaszt, az más. Én itt egy idézetet olvastam fel arról, mennyire fontos az önálló gondolkodás. Aztán megkérdeztem, ismeri-e a művet, de megmondtam azt is, hogy ez nem lényeges. Mégis az adatot próbálta visszaadni. Korábban azt is elmondtam, hogy beszélgetni szeretnék, mégsem hallottam semmi véleményt, önálló gondolatot. Csak megpróbál megfelelni a tekintélynek.
Na, ez azért elég csúnya csapda volt, amiben Zin szépen belesétált, de nem fogom rácsapni a fedelet, csak megmutatom neki.
A kiskölök aranyos, és nagyon figyel. Az apja pedig szereti, és ez így van jól. De a szeretet nem elég. A szeretet elronthat egy csomó dolgot, elronthat egy egész életet, ha nem társul megértéssel. A szeretet a hajtóerő, de az értelemnek kell fognia a kormányrudat.
- Ó sem tudja, de ez nem számít. Ő most azt tanulja meg, hogy a hangok jelentenek valamit, és felébred benne a kíváncsiság, hogy ezt ő is értse. Ön pedig, Mr. Woo a következő hónapok során eléje fogja rakni a megfelelő hangsorokat, amiket majd ő megérthet. A gyerek részt akar venni az Ön világában, és ezért gyakorlatilag bármire képes, hogy ezt elérje. Mérhetetlen a kíváncsiság benne. Önben mennyi van még belőle?
Vissza az elejére Go down
Hyun Zin Woo
avatarVároslakó
Életkor : 28
Hozzászólások száma : 2334

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Hétf. Május 04 2015, 10:43

Ha hozzávágom a poharat az elég egyértelmű vélemény? Minek kérdezget, ha nem az érdekli? Azt kérdezte ismerem-e nem azt, hogy mit gondolok róla. Kiakaszt, de tényleg. Persze csak ülök halál nyugodtan és magamban átkozom őt, meg talán magamat is. Magamat jobban, amiért ilyen hülye tárgyakat ikszeltem be a félév elején.
- Nyilván mert nem úgy neveltek, ahogy a szövegben szerepel és már nem szoktam gondolkodni - jegyzem meg csak úgy mellékesen. Kibírok még egy évet az egyetemen ha most megbukok, nem baj. Csak többé ilyen hülyeséget ne kelljen "tanulnom". Bocsánat, ez nem tanulás ez gondolkodás. Ah, de fáraszt. Noah Joont figyelem inkább, miközben hallgatom, mit magyaráz a tanár, és azon agyalok, hogy milyen ürüggyel küldhetném el. De persze még nem teszem. Előbb meg kell próbálnom kicsikarni egy kettest. Csak épp a kedvem ment el a dologtól.
- Bennem? Kevés... - húzom el a számat, mert jelenleg így érzem. Főleg ha filozófiáról van szó. De amúgy sincs sok. Persze kíváncsi vagyok apróságokra. De már rég nem hoz semmi sem úgy lázba, mint kis srác koromban. - De talán több, mint néhány éve.
Fűzöm még hozzá, ahogy jobban belegondolok. Viszont ez olyan pszichológia szagú kezd lenni, azt meg tényleg nagyon nem szeretem, szóval ugorhatnánk valami másra, aminek nincs köze hozzám, vagy a fiamhoz. Elvégre én nem azért vettem fel a tárgyat, hogy magamról beszéljek. Azt meg tudom tenni Papnál is. Még ha nem is szoktam. De meg szabad kérdezni az öreget, beszédesebb vagyok, mint korábban.

_________________

Vissza az elejére Go down
http://frances.hungarianforum.com
Christian Archer
avatarOktató
Foglalkozás : filozófia tanár
Hozzászólások száma : 93

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Hétf. Május 04 2015, 10:59

Meglepődöm, mert olyan vastag falon koppanok, és pattanok vissza, mint az a bizonyos ott Kínában.
Nekem pedig nem tisztem egy ilyen falat áttörni, ezt amúgy sem lehet kívülről megoldani.
- Az egy állapot, Mr. Woo, hogy Önt hogyan nevelték. De már önálló ember, mi több, családfő. Most már az Ön felelőssége, hogy hogyan él, és főleg, hogy hogyan neveli majd fel a fiát. - felelem. - Le lehet élni úgy egy életet, hogy az ember nem gondolkodik el semmin, csak beszáll a mókuskerékbe, és rohangál körbe körbe, csak a véleményem szerint nincsen semmi értelme. Nem fogom megakasztani a tanulmányait, kap tőlem egy kettest.
Felkelek, jelezve, hogy távozni készülök. Nem fogok neki könyörögni, hogy beszélgessünk. Szívesen beolvasnék még, de annak sem látom értelmét. Kiballagok az előszobába, és nekiállok felvenni a cipőmet.
Sok olyan emberrel találkoztam, aki passzív volt az élet dolgai iránt, és ez alapvetően nem zavar. De ha valaki még erre büszke is, az nagyon.
- Sok boldogságot kívánok! - fordulok vissza feléje, ha már rajtam a cipő, és kész vagyok távozni.
Vissza az elejére Go down
Hyun Zin Woo
avatarVároslakó
Életkor : 28
Hozzászólások száma : 2334

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Hétf. Május 04 2015, 11:58

Az eszem megáll a csávótól, de tényleg. Két kérdés után ilyen messzemenő következtetéseket levonni, és kritizálni az életemet elég merész dolog. Felhúzom a szemöldököm, úgy hallgatom. Aztán amikor közli, hogy meg van a kettesem, csak pislogok kettőt. S bár nem szeretem magára hagyni Noah Joon-t tudom, hogy nem lesz baja, addig, amíg elmondom, ami szeretnék. Utána megyek hát, és mielőtt kimenne még közlöm vele:
- Köszönöm, de nincs szükségem kegyelem kettesekre. Ha a jövőben valakinek a véleményére kíváncsi arról kérdezze, ne arról, hogy ismeri-e az adott személyt, vagy művet. Akkor esélyesebb, hogy megkapja a válaszait. Egyébként igaza van. Nincs értelme nem gondolkodni, de annak sincs értelme, hogy túl gondolja a dolgokat. Mellesleg meg, nem kérdeztem a véleményét.
Kifejezetten nyugodtan mondom el ezeket, s még lenne kedvem hozzáfűzni ezt-azt, az illemről, de nem teszem. Feleslegesnek tartom. A végén még elkezdene nekem filozofálni az illem értelméről is. Amihez semmi kedvem. Akartam volna a kettest, de így nem kell. Célozgat itt mindenfélére. Általánosságban de nehéz lenne nem érteni, az üzenetét. De engem ő csak ne írjon le. Tanuljon meg kérdezni, ha már tanár, legalább ennyire legyen képes. Ha meg nem megy neki, még kirúgathatom. Persze nem fogom. Az nagyon dedós lenne. Remélem elmegy és soha többé nem kell látnom. Feltételezem, hogy megtalálja az ajtót egyedül is, köszönni nincs időm, mert Noah Joon nyafogni kezd, és én azzal a lendülettel sarkon is fordulok, hogy megnézzem mi baja a kis lurkónak.

_________________

Vissza az elejére Go down
http://frances.hungarianforum.com
Christian Archer
avatarOktató
Foglalkozás : filozófia tanár
Hozzászólások száma : 93

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Hétf. Május 04 2015, 12:16

Szóval nincsen szüksége kegyelem kettesre. A kis ...
- Hát pedig erre a hozzáállásra más kettest nem tudok adni, Mr. Woo. Ez egy vizsgahelyzet volt. Ön meg sem próbált számot adni bármiféle tudásról. Tudja, az kap jó jegyet, aki egy felvetett témáról képes önállóan beszélni. Az kap kettest, aki legalább kérdésekre kinyög valamit a témával kapcsolatban. Egyik sem történt meg. Ha nem kell kegyelem kettes, akkor szeretném látni, hogy megdolgozik érte, hogy jobbat kapjon.
Nem lépek be újra a szobába, csak az ajtóból mondom, amit mondani akarok, mert nem akarok újra cipőt cserélni.
- Ezt megteheti most is, vagy később, elvégre a vizsgaidőszak még tart egy ideig. De kívánságának megfelelően akkor eddig van egy elégtelenje. Ha az utolsó vizsganapig nem emel a teljesítményén, akkor ezzel fogom lezárni.
Mivel lehetőséget adtam neki, hogy most is még próbálkozzon, nem távozok azonnal, megvárom a válaszát.
Biztos nehéz lehet két szak, munka, gyerek mellett mindent megoldani. Én előzékenyen megtettem, ami tőlem tellett, helybe jöttem vizsgáztatni. Ennél többet nem tehetek érte.
Vissza az elejére Go down
Hyun Zin Woo
avatarVároslakó
Életkor : 28
Hozzászólások száma : 2334

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Hétf. Május 04 2015, 12:39

Magyaráz. Magyaráz, de egy nyamvadt kérdést nem tesz fel, mégis azt várja, hogy válaszoljak neki. Persze értem én, hogy miről beszél, de akkor sem kérdezett.
- Nem kérte, hogy beszéljek a felvetett témáról. Azt kérdezte ismerem-e. Erre válaszoltam - közlöm mert hát, lehet hogy én nehéz eset vagyok de ő sem éppen egyszerű. Várja itt, hogy beszéljek valamiről csak épp nem kérdezte meg, hogy mit gondolok. Még ha tudom is, hogy ezt várná, nehezemre esik így belekezdeni. Noah Joon "ment meg" mert ha ő sírdogál, akkor nekem mennem kell. Megyek is. Felkapom a csöppet picit ringatom. A pelusát csekkolom, de egyelőre rendben van. Az órám szerint, még éhesnek sem kéne lennie, és igazából, el is hallgat egy percen belül. Ahogy visszafordulok, meglátom az asztalon a lapot, amiről a tanár felolvasta az idézetet. Felkapom beleolvasok, azzal együtt megyek vissza hozzá, feltéve, hogy nem lépett le. Akkor mindegy...
- Ez túl idealista. Akkor működhetne, ha semmilyen más benyomás nem érné a neveltet. De a mai társadalomban ez tökéletesen lehetetlen. Mindig bele fog futni egy-két olyanban, aki meg akarja mondani neki, hogy mit gondoljon. Amúgy nem egy nagy gondolat. Mindenki tudja, hogy szívesebben tanul az ember, ha érdekli egy téma, olyankor maga kutatja fel a válaszokat, oldja meg a problémákat és nem is vár segítséget, mert elrontja az élményt. Ez természetes emberi reakció, nem? Ugyanakkor meg vannak a dolgok, amiket akkor is jó tudni, ha nem érdekel minket. Vagy egyszerűen a társadalmi nyomás miatt muszáj tudni őket. Nem hiszem, hogy mindig mindent kellően érdekessé lehet tenni. Akkor meg kell, hogy valaki megmondja a dolgokat.
Visszaadom a papírt a tanár úrnak. Elmondtam a rövid véleményem, örülhet. Nem lesz neki jó, ebben biztos vagyok. Azt sem látom, ebben hol van több munka a kettesért. De nem is érdekel. Noahának megint legörbül a szája és ahogy megtapogatom a fenekét, már biztos vagyok benne, hogy ezúttal pelust cserélünk. A sírás is beindul, így nincs más választásom.
- Elnézést - mondom mielőtt magára hagyom a tanárt, és a gyerekszobába megyek, hogy tisztába tegyem a fiamat.

_________________

Vissza az elejére Go down
http://frances.hungarianforum.com
Christian Archer
avatarOktató
Foglalkozás : filozófia tanár
Hozzászólások száma : 93

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Hétf. Május 04 2015, 12:55

Végre megszólal. Nem mondom, hogy túl kreatív lenne, amit mond, de már legalább valami jön. Míg ő tisztába teszi a gyereket, addig visszacserélem a papucsot, és leülök oda, ahol az előbb ültem. Amikor visszajön, mutatom, hogy üljön csak le.
- Szóval az a véleményed, hogy ez a nevelési elv csak akkor lehet sikeres, ha mindenki a gyermek környezetében ezt alkalmazza? Úgy gondolod, hogy ha akad csak egy is, aki nekiáll ismereteket közölni vele, akkor azonnal leáll az önálló gondolkodással?
Nyilván nem így értette, csak nem gondolta át rendesen, amit mondott. Vagy legalábbis remélem, hogy erről van szó. Szerintem őt is elég sokáig kellett kondicionálni, hogy ennyire robotszerű legyen. Az ázsiai típusú nevelés ilyen lenne? Nem véletlen, hogy még mindig inkább csak másolnak, és nem feltalálnak, ugye...
- Én úgy gondolom, hogy mindent érdekessé lehet tenni, de nem vagyunk rá képesek, vagyis sokkal munkásabb így, és ezért a kényelmeseb utat választva frontálisan tanítunk. Ez nem a jobb út, hanem a kényelmesebb. Nyilván hatékonyabb is, mert nagy tömegekben lehet elfogadható végeredményt produkálni. Az önálló gondolkodásra nevelés több energiabefektetést igényel az elején. Később persze megtérülne, de ez is rizikós, mert nem mindegy, hogy kinek. Annak, aki engedelmes bábokat akar maga köré ez soha nem megtérülő beruházás, csak problémákat gyárt magának. Erről mi a véleményed?
Tessék, hozzátettem a kérdést is, hátha így jobban fog működni a dolog.
Vissza az elejére Go down
Hyun Zin Woo
avatarVároslakó
Életkor : 28
Hozzászólások száma : 2334

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Hétf. Május 04 2015, 14:11

Pelenka csere közben látom, hogy visszafelé lépked a szobába a tanár. Noah Joonnal közlöm, hogy a bácsi nem teljesen normális, de neki nem kell tőle tartani. Persze koreaiul. Tudom, hogy nem illik. De hát mostanáig folyamatosan a véleményem (illetve annak hiánya) volt a hiba. Pedig van, csak nem osztom meg vele. Pelus le, törlés, tisztogatás, krémezés, új pelus. Közben meg macizik. Ami annyit tesz, hogy szegény macit majd megfojtja. A maci velünk jön, jól rázza is, aztán a szoba közepén elejti. Én meg felveszem és visszaadom neki.
- Nem, nem azonnal. Nyilván attól is függ, ki az az egy, és mennyi időt tölt vele a gyerek. Egyébként sem a gondolkodásról áll le. Csak arról, hogy tovább gondolja a dolgokat, vagy hogy az adott témában önálló véleményt alkosson.
Felveszem a macit újra, mert már megint repült, s ezúttal túl közel is a pohárhoz, ami még mindig ott van, ahol az előbb hagyta a tanár. Emiatt pedig kénytelen vagyok gonoszra váltani, és fogva tartani a mackót. Persze elérhető távolságban Noah Joontól, de úgy, hogy többet ne tudja dobálni.
- Én kétlem, hogy minden, mindenki számára érdekessé tehető. Nem vagyunk egyformák, nem érdekelhet mindenkit minden. Csinálhat bárki bármit, ha nem érdekel valami, akkor ha a feje tetejére áll sem fog érdekelni. Más dolgokhoz meg nem is kell semmi plusz magától is érdeklődik az ember.
Megrázom a macit és ezzel Noah Joont is picit felrázom. Vigyorog, körbe néz újra. Nyilván azt hiszi, minden visszaállt a rendes kerékvágásba.
- Aki bábokat szeretne, az tesz róla, hogy megkapja a bábjait, akinek meg érdeke, hogy gondolkodó emberek vegyék körül, az erről gondoskodik. Kéne, hogy legyen erről véleményem? Mire vonatkozóan?
Kérdezek vissza, mert nem értem, mire akar kilyukadni. Igazság szerint nem is érdekel, hogy ki báb meg ki nem. Én nem szeretnék az lenni, de egy nagy rendszer apró tagjaként, bizonyos szinten úgyis az vagyok. Függök az egyetemtől, a munkámtól. Most épp ettől a tanártól. Ha így nézem én is csak egy bábú vagyok. Ha nem viselkedem megfelelően, akkor lelöknek a tábláról, elvesztek mindent és éhen halok egyedül a híd alatt. Nem túl szép kilátások.

_________________

Vissza az elejére Go down
http://frances.hungarianforum.com
Christian Archer
avatarOktató
Foglalkozás : filozófia tanár
Hozzászólások száma : 93

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Hétf. Május 04 2015, 14:22

Tényleg nem érdekli a dolog. Az ő szintjén ez már önvédelem. Valahol megértem. De ez is csak pillanatnyi haszon, most megvédi magát pár kényelmetlen felismeréstől, de hosszú távon meg még jobban beleássa magát oda, ahol most dagonyázik.
- Nos, az embereknek általában nem azért van véleményük, mert valaki ezt várja el tőlük. De ha nincs, hát nincs. Akkor kérdezek másképpen. Ön szerint mely esetekben és kinek hasznos egy önállóan gondolkodó ember, és mikor és kinek hasznos egy jól irányítható, önálló gondolatokkal nem rendelkező személy. Tegyük fel, hogy Ön egy munkáltató, aki alkalmazottat akar felvenni. Mikor keresi az első típust és mikor a másodikat? Milyen munkavégzésre?
Amikor a maci repült, én is megrezzentem egy pillanatra, mert valóban volt némi veszély a helyzetben, így most megfogom a poharamat, kortyolok belőle, és aztán inkább az asztal közepére teszem vissza. Onnan, abból a szögből, ahol a kiskrapek lepedzik eléggé macerás lenne most már lekuglizni, de természetesen semmi sem lehetetlen.
Vissza az elejére Go down
Hyun Zin Woo
avatarVároslakó
Életkor : 28
Hozzászólások száma : 2334

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Hétf. Május 04 2015, 15:04

- Ha valami újat, innovatívat akarok akkor kell az első. Ha változtatni akarunk és ötletekre van szükség... ha csak a már jól megszokott, berögzült dolgokról van szó, akkor meg jó a második is. Bár szerintem ez elég durva skatulyázás. Onnan kéne kezdeni, hogy mit nevezünk gondolkozásnak... Attól, hogy nem mondja ki valaki, hogy mit gondol, vagy mi a véleménye, még nem kell leírni.
Őszintén? Én nem érzem magam hülyének, vagy olyannak, aki nem gondolkodik. De ennek a "vizsgának" akkor sem látom az értelmét. Számomra annyit jelent, hogy túl leszek rajta, meg lesz a diplomám. De tényleg nem értem, miért kell ilyesmikről beszélni. Ez olyan zsákbamacska dolog, az a tipikus, nincs jó meg rossz válasz, amitől én személy szerint falra mászom. Mert ebben nem látom a logikát és még csak kapaszkodója sincs az embernek. Ha nem vagyok szimpi neki, már pedig nem vagyok ez biztos, de végül is ez kölcsönös, akkor simán megbuktathat még. De mindegy.
- 아니! - szólok rá Noahra, mert már megint próbálkozik a maci dobással, de persze nem tetszik neki, hogy nem hagyom. Nyafogósra veszi én meg nem tudom, hogy mi most a jobb, ha hagyom hogy játsszon és addig sem sír, vagy ha hagyom sírni, és közben képtelen vagyok figyelni a tanárra velem szemben, mert megszakad a szívem a törpe miatt. Gyönge vagyok. A fiam győz, és vissza adom neki a macit, hogy dobálja. Titkon még reménykedem is benne, hogy a tanár urat találja el. De sajnos nem. A kávés csészémet viszont igen. Még jó, hogy nem olyan erős, így csak arrébb csúszik az asztalon, és picit megbillen, majd lassan, csörögve visszaáll. A macit visszaadom az úrfinak, akinek nagyon tetszik, az új hanghatás. A csészét viszont felemelem és kiveszem a konyhába. Közben meg várom, hogy mit kéne még mondanom.

_________________

Vissza az elejére Go down
http://frances.hungarianforum.com
Christian Archer
avatarOktató
Foglalkozás : filozófia tanár
Hozzászólások száma : 93

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Hétf. Május 04 2015, 15:26

Lassú olvadás kezdődött. Nagyon lassú, de mindenképpen érzékelhető a folyamat.  
- Igen, ez így van. - bólintok a válaszra. - Akkor most nézzük munkavállalói szempontból! Ha munkát keresel magadnak, melyikkel fogsz jobban keresni?
Ez persze már nem tejesen filozófia, de Zinnel nem lehet elvont fogalmakról beszélgetni. Még nem, és nem is én fogom elérni, hogy lehessen. De talán rájön, hogy a gondolkodás az, amire neki is szüksége van.
- Tehát neked van véleményed, Zin, csak nem mondod ki, mert nem akarod? - kérdezek vissza, és hirtelen beugrik, hogy már egy ideje átváltottam tegezésbe. Ettől aztán megakadok, és hirtelen a gondolatmenetet is elfelejtem. - Letegeztelek. Bocsánat! Vagyis ... - na, most is letegeztem. Remek! - Hiába no, tavaly ilyenkor még én is diák voltam, nem olyan könnyű váltani. - tárom szét a kezem. - Még egyszer elnézést kérek!
Kicsit elhallgatok, hogy rájöjjek, hol is tartottam előtte.
- Nem az a baj, ha valakinek nincsen véleménye. Bár bizonyos fokú nemtörődömségre, tompultságra utal. Igazából a nem létező vélemény is vélemény, azt jelenti, hogy az a valami nem érdekel. Az megint más tészta, ha Önnek. Mr. Woo van véleménye, de nem mondja ki, noha kifejezetten erre kérem. Ez arra utalhat, hogy negatív retorzióra számít  a részemről, ezen pedig akár meg is sértődhetnék, mert nem etikus magatartást feltételez a részemről.
Vissza az elejére Go down
Hyun Zin Woo
avatarVároslakó
Életkor : 28
Hozzászólások száma : 2334

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Hétf. Május 04 2015, 17:55

- Logikusan azt mondanám, hogy az előbbivel, de az élet erre rácáfol. Ott vannak például a modellek, nem hiszem, hogy sok gondolkodást igényel, hogy a fogsorukat villogtatják még is jól keresnek vele. Már amelyik. Mások meg akkora gondolkodók, hogy a saját koruk nem is érti meg őket és éhen halnak. Én a köztes állapotra szavazok.
Amit jelenleg csinálok az is az a bizonyos köztes állapot. Megmondják, mit csináljak, milyenre csináljam. Vannak elvárások, de azon belül van némi szabadságom, ami teret engedhet a kreativitásomnak. Ami mondjuk általában nincs az adott témában... De itt van nekem Isabella, ha elakadok neki mindig vannak jó ötletei.
Bólintok neki. Pont így van. Sokszor nem akarom közölni a véleményemet. Most például arról sem, hogy nem engedtem meg, hogy tegezzen, de hát én vagyok a diák ő a tanár, nem lenne illendő közölnöm vele.
- Elnézem. De a helyében nem hangoztatnám, hogy csak most került ki a katedrára... - jegyzem meg neki, csak úgy mellékesen. Illúzióromboló, még ha látszik is ránézésre, hogy nem lehet sokkal idősebb nálam.
Aztán folytatja és valahol egyet értek vele. Igen, számítok egy fajta negatív visszajelzésre a részéről. Ráfognám, hogy genetikailag van belém táplálva, de az ilyesmit nem lehet bizonyítani. Marad a nevelési magyarázat.
- Akkor emiatt én kérek elnézést. Nehéz átállni, ha az ember egész élete arról szól, hogy nyilvánosan ne legyen más véleménye, mint amit elvárnak tőle. Tudja egyes országokban egy életre börtönbe csuknának, ha lenne véleményem, és nem csak engem, hanem az egész családomat.
Noah Joonért meg igazán kár lenne. Le is pillantok rá és megsimogatom az arcát. Persze én ezekről nem tudok semmi biztosat. De már sokkal jobban megértem Apámat és mindent, amit elvárt tőlem kis srác koromban. Anyám meg egy másik világ, és bele sem merek gondolni, vele mi lett volna, ha nem szöknek meg. Hiába akartak belőlem amerikait nevelni, az ő gyerekkoruk rányomta bélyegét az enyémre.

_________________

Vissza az elejére Go down
http://frances.hungarianforum.com
Christian Archer
avatarOktató
Foglalkozás : filozófia tanár
Hozzászólások száma : 93

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Hétf. Május 04 2015, 18:35

Lassan egészen  lesz ez a beszélgetés. Lelkesen bólogatok arra, amit a modellekről mond.
- Igen, kivételek mindig vannak. De ők a biológiai különlegességükkel lesznek sikeresek. Az egy adottság. Viszont, bár nincsenek tapasztaltaim a modellszakmával kapcsolatban, az az érzésem, hogy aki bamba, azt ott is átvágják a  palánkon.
Mért pont ott ne lennének szemetek azzal, akivel lehet? Márpedig aki nem gondolkodik, azzal sok mindent meg lehet csinálni.
- Mit csináljak? Ez az igazság. - nevetek fel a figyelmeztetésre. - Egyébként a mai információs társadalom korában ezt pár kattintással bárki kiderítheti, azt hiszem, ezt nem kell éppen Önnek felvázolnom.
A következő téma már jóval komolyabb. Igen, lehetnek itt olyan családi örökségek, amikről nem tudok.
- Ez itt Amerika. Nem mondom, hogy tökéletes, itt is rengeteg disznóság folyik a háttérben, mocskos dolgok. De ennek ellenére van egy amolyan közszellem, ami még mindig a becsületességet várja el, és az etikus magatartást. Legalábbis bizonyos körökben.
Kicsit elhallgatok, és összegzem az eddig elhangzottakat.
- Nálam általában mindenki jelesről indít. Itt sikerült eléggé mélyre letornászni a várható jegyet az első pár mondattal, az kétségtelen. De a teljesítmény mostanra sokat javult. Az első baklövéseket ráírom a kölcsönös félreértés számlájára, és akkor kiegyezhetünk egy négyesben esetleg. Megfelel? Vagy nyúzzam még tovább?
Vissza az elejére Go down
Hyun Zin Woo
avatarVároslakó
Életkor : 28
Hozzászólások száma : 2334

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Hétf. Május 04 2015, 19:09

- Nyilván, mindig vannak kivételek - de ha például Hale-re gondolok nem az az első, hogy igen ő aztán olyan nagyon meggondol bármit is, vagy hogy különösebben elmélyülne egy-egy témában. Még is jól él, bár nyilván apuci is pénzeli. Nem mintha érdekelne.
- Nem, nem kell, de amíg nem említi meg, keveseknek jut eszébe utána nézni - világítok rá egy másik tényre. Senkit nem érdekel egy tanár, max ha szerelmes lesz belé. De az meg... Hát van olyan, de nekem elég fura. Az Amerika szöveg meg annyira sablonos és fárasztó, hogy kedvem lenne kiröhögni. De persze nem teszem. Ismét nem, mert hiába ez a véleményem, illetlennek is tartom és ma már voltam eleget illetlen ezzel a férfival szemben. Bár azért, ha már ennyire elvárja, egy apróbb megjegyzést teszek.
- Tudja nehéz elhinni, hogy Amerika, amikor rendszeresen kínainak, japánnak, vietnaminak és mindenféle ehhez hasonlónak titulálnak. Persze tisztában vagyok az okokkal. De ettől még zavaró és néha kifejezetten nehéz és idegesítő is.
Remélem érti. Nincs kedvem hosszasan diskurálni a nemzeti identitás tudatomról vagy bármi másról. Ezeken már túl vagyok vagy százszor hála Papnak.
Ami a példabeszédet illeti a félre értésről az megint hülyeség. Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy nem értettem félre, hanem ő nem tud kérdezni. Igaz mostanra egész jól belejött. Nekem meg be kéne érnem egy négyessel, de ha lehetek ötös is, miért tenném?
- Nyúzzon - mondom ki magabiztosan, és hátradőlök a kezem meg Noah Joon hasára teszem és ott kezdem simogatni. Gagyog valamit, gondolom, úgy érzi itt az ideje becsatlakozni a beszélgetésbe. Engem nem zavar, ahogy az sem, hogy az ötösért való küzdelem azzal is végződhet, hogy mégis csak kettest kapok.

_________________

Vissza az elejére Go down
http://frances.hungarianforum.com
Christian Archer
avatarOktató
Foglalkozás : filozófia tanár
Hozzászólások száma : 93

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Hétf. Május 04 2015, 20:56

Na, nédda! Valaki vérszemet kapott. Egy pár pillanatig farkasszemet nézünk, mérlegelem, mennyire gondolja komolyan a dolgot. De amilyen teljesítménymániás, szerintem komolyan gondolja.
- Mr. Woo, Ön nem tartja magát koreainak? - kérdezek vissza először erre az ágra. - Ha jól sejtem, a gyerekkel is ezen a nyelven kommunikál, hogy megtanulja. Ebből arra következtetek, hogy fontos Önnek a származása. Viszont létezik a kettős állampolgárság intézménye, és szívében pedig annyi nemzet fia lehet, amennyit csak akar. Ha azt kifogásolta volna, hogy nem tartják amerikainak, azt megérteném. De nem ezt mondta.
Zinnek ez lehet, csak szőrszálhasogatás, nekem ez már filozófia. A pontos megfogalmazások, az ész játéka, a ki vagyok én és hol a helyem a világban szerű kérdések, a kik minek gondolnak és miért, ez mind mind filozófia.
- Szóval jelest szeretne. Látom, megjött az étvágya. Akkor mesélje el nekem, milyen filozófiai művet olvasott el a kiadott ajánlott olvasmányokból!
Aki nem mutat önálló gondolatokat, az megbukik nálam. Az önálló gondolkodással könnyen el lehet érni a négyes szintet is, nem kell más. De ha valaki jelest akar, ahhoz már kérek ismeretanyagot is.
Vissza az elejére Go down
Hyun Zin Woo
avatarVároslakó
Életkor : 28
Hozzászólások száma : 2334

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Hétf. Május 04 2015, 21:19

- Először is, egy szóval nem mondtam, hogy nem vallom magam annak, de kínainak, japánnak, és a többi köztudatban jobban élő ázsiai ország tagjának egyáltalán nem. Ritka, hogy valaki koreainak vél, mert nem olyan régen még nem volt annyira elterjedt, mint mostanában. Ezen túl, a koreai is egy nehéz döntés, lévén két Korea van. Még ha az egyik ezt nem is ismeri el. A koreai az anyanyelvem és az is marad, még akkor is, ha én amerikainak vallom magam. Az, hogy ezen a nyelve beszélek vele, meg csak előnyére válik.
Nem. Nem húz be többet a csőbe. Tisztában vagyok vele, hogy mit mondtam és mit nem. Nem tagadom a koreai származásomat, sőt egy időben szerettem volna büszke lenni rá. De az akkor volt, amikor még hittem a hazugságoknak, amiket apám mesélt. Azóta tisztában vagyok az igazsággal. A szüleimre persze büszke vagyok így is. De az országra, ahonnan elindultak? Nos arra biztosan nem. Koreainak vallani magam úgy, hogy valójában alig tudok többet mint egy amerikai Korea rajongó meg nem lenne tisztességes.
- Nem olvastam egyet se - közlöm teljes nyugalommal - az ajánlott ugyanis, nem kötelező.
Persze tudom, hogy a tanárok szeretik, ha az ember pluszban készül, de alapvetően az ötösnek nem lehetne feltétele az ajánlott olvasmány. Ettől függetlenül persze, el tudom képzelni, hogy nála az. Ha pedig így van, akkor beszélgessünk egy könyvről. Nem bánom. Fogalmam sincs, mi van a listáján, de nekem van egy könyv a nem rég olvasottaim között, amiről úgy gondolom, beleillik a filozófiai világába. Felállok hát és a könyvespolchoz lépek majd leemelem róla a választott könyvemet.
- Ezt viszont olvastam - nyújtom oda neki Mitch Albom Keddi beszélgetések életről és halálról című könyvét és kíváncsian várom, hogy mit felel.

_________________

Vissza az elejére Go down
http://frances.hungarianforum.com
Christian Archer
avatarOktató
Foglalkozás : filozófia tanár
Hozzászólások száma : 93

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Hétf. Május 04 2015, 21:34

- Én sem feltétlen tudom megkülönböztetni külső jegyek alapján, hogy ki koreai és ki japán vagy kínai. Ez pedig nem nemtörődömség, csak egyszerűen nem megy. De nyilván, aki Önt japánnak mondja, annak a műveltsége hagy kívánnivalót maga után, vagy a kulturáltsága, hiszen egyáltalán nem mindegy. Az, hogy két Korea van, az politika. Annak semmi köze a nemzeti identitáshoz. Nem hinném, hogy  bárki koreainak, akit a helyzete nem kényszerít erre meg kéne határoznia, hogy ő dél vagy észak koreai. Csak koreai és kész. Attól, hogy a politika szétszakította az országot még senki lelkének nem kéne szétszakadnia.
Átveszem a könyvet, és gyorsan elolvasom a fülszöveget, belepillantok az előszóba, mert én még nem olvastam.
- Jónak tartja? Olyannak, amit érdemes megismertetni a többi hallgatóval is esetleg? - pillantok fel Zinre. - Akkor írjon róla egy rövid ismertetőt, és küldje el, én pedig elolvasom a könyvet. Ha megkapom az ismertetőt, akkor megkapja a jelest. Az ismertetőt pedig közzétesszük, hogy a következő évfolyam már ezt is választhassa olvasmánynak.
Persze, ha valami nagy marhaság a könyv, akkor ez nem fog bekövetkezni. De ezt most nem fejtem ki. Nem olvasott semmit abból, amit feladtam. Itt simán mondhatnám, hogy köszönöm, akkor csak négyes. Én mondtam, hogy nem kötelező az összes, de szeretném, ha egyet kiválasztanának, és átrágnák magukat rajta. Egyik sem volt valami hatszáz oldalas szörnyszülött, csak olyan kellemes zsebkönyv méret. De úgy tűnik ez is sok volt.
Vissza az elejére Go down
Hyun Zin Woo
avatarVároslakó
Életkor : 28
Hozzászólások száma : 2334

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   Kedd Május 05 2015, 08:48

- Semeddig nem tartana megkérdezni, ráadásul elkerülnék a kínos pillanatokat. Nem várom senkitől sem, hogy külső alapján el tudja dönteni, de azt elvárhatom, hogy ne ítélkezzen tudatlanul. A politika meg sajnos nem egy elhanyagolható faktor, ellentétben a nyelvvel. Maga sem lesz ausztrál vagy angol, azért mert azt a nyelvet beszéli. Én itt nőttem fel, fogalmam sincs valójában milyen koreainak lenni.
Ettől még egy-két dolgot, amit tudok tovább adok. Miért ne tenném? Rengeteg előnyöm származott abból, hogy két nyelvet beszélek kiskorom óta. Középiskolában például könnyebben ment az újabb nyelv. Azóta persze nem foglalkoztam vele, nem volt rá szükségem... de jól jött. A diplomához kellő nyelvvizsga meg születésem óta a zsebemben volt. Nem vonom ezt meg a fiamtól.
Ami az olvasmányait illeti... Maradjunk annyiban, hogy örülök, ha van időm olvasni. Nem sok van. Azt a kicsit, ami marad inkább Izzievel tölteném, ha ő nincs itt és Noah is alszik, akkor tudok olvasgatni. De az is előfordul, hogy én is alszom még olyankor, mert éjszakánként nem sikerül. Nem fogom a férfinek ezt elmagyarázni. Magyarázkodásnak hatna, azt meg nem szeretem.
- Jó - bólintok neki. Szerintem mindenkinek el kéne olvasni. Tanulságos. - Egy férfiről szól, akinek nagy tervei vannak még az egyetemen, aztán kikerül a nagybetűsbe és beszáll a mókuskerékbe - utalok vissza a korábbi szavaira - Nem boldog bár sok pénze van... Aztán értesül róla, hogy az egyetemi professzora, haldoklik, felkeresi és a férfi halálának napjáig minden kedden beszélgetnek. Így szép lassan felfedezi újra az élete értelmét. De megírom majd kicsit érdekesebben.
Fejezem be és bólintok is mellé. Nekem így megfelel. Ha négyest ad sem fogok sírni. Sőt. De azért ha van rá lehetőség, nem szalasztom el a jobb jegyet és megteszek érte mindent, amit tudok. Annak ellenére is, hogy fogalmam sincs, mire akart 4-est adni. De nem firtatom. Örülök, hogy mégis befejezem az egyetemet, még az idén.

_________________

Vissza az elejére Go down
http://frances.hungarianforum.com
Ajánlott tartalom

TémanyitásTárgy: Re: Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon   

Vissza az elejére Go down
 

Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon

Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Vissza az elejére 
1 / 2 oldalUgrás a következő oldalra : 1, 2  Next

 Similar topics

-
» Filozófia vizsga - Chris, Zin és Noah Joon

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Frances University :: A világ legvégén :: Lakások, házak, otthonok :: Archívum-